PROJE SATIŞI
Kocaeli'deki Kat Adeti İzni ve Arsa Yüz Ölçümlerinin Küçüklüğü, Düşük Yatırım Maliyetiyle Küçük Ölçekli Müteahhitlerin Önünü Açmakta.
Bunlardan, Ustalıktan Gelenleri Nispeten İnşaat Teknolojisine Vakıflar.
İnşaatla Sadece Yap-Sat Ticareti İlişkisi Olanları ise Tamamen Çözüm Ortaklarının Yönlendirmelerine Muhtaçlar. Peki Yönlendirmelerin Ne Kadarı Doğru? Deneme-Yamulma-Düzeltme-Olma Tekniği Ne Kadar Katlanılabilir?
Peki, Satış Sonrası Kullanıcıların Mahallerin Verimliliği, Kullanılan Malzeme, İşçilik Kalitesi, İzolasyon Detaylarından Kaynaklı Müteahhitin İyi / Kötü Namı?
Ya Deprem Riski? Hazır Beton ve Yivli Demir, Mimari Projede Yanlış Tasarlanmış Ancak Statik Rapor ile 'Kotarılmış' Taşıyıcı Sistemi Kurtarmaz. Üstelik, Asmolen Döşemeyi Yasaklayan 2018 Deprem Yönetmeliği, Bir Önceki 2007 Yönetmeliğini 'Sakat' Kabul Ediyor. 2018 Öncesi Ruhsatlı Eksik Katlı İnşa Ettiğiniz Binanıza Hakkınız Olan Katı Çıkmak İçin Belediyeye Başvurduğunuzda, Güncel Yönetmeliği Aşamıyor ve Maalesef Yapamıyorsunuz.
Boş Arsaya Bina İnşa Etmek İnsanı Gururlandırıyor Elbet. Ancak Problemli ise Müteahhitin Cebine Namına Katkısı Malum.
Girişimlerinde Tüm Riski Alan Müteahhit, Arsa Temini, Çevre İçin Satış Kabiliyeti Yüksek Proje Analizi, Mimari Proje Konseptini Belirleme ve Yönetme, Sağlam ve Ekonomik Taşıyıcı Sistem Tasarımını Seçme ve Ruhsat Alımına Kadarki Tüm Sürece Liderlik Etmekte Eksik Kalabiliyor. Zira Genelde Herkes Birbirini Kopyaladığından Arz Doygunluğunu ve Oluşan Fırsatı Yakalayamıyor. Malum, Beyaza Bakan Beyaz Görürmüş...
İnşaat Aşaması Hem Bir Kaos Yönetimi; Hem de Daha Başlamadan Fil Gibi Para Hortumluyor. Günümüz Ekonomik Koşullarıda Hatayı Eskisi Gibi Kaldırmıyor.
Arsanın Temini, Satış Kabiliyeti Yüksek Projenin Analizi ve Hazırlatılmasından İtibaren İnşaat Süreci Doğru Planlanmaz ve Bilinçli Olarak Takip Edilmezse, Hatalı Proje ve İşçiliklere Malzeme İsrafları Eklendiğinde Ticari Girişimden Kâr ve Nam Beklenmemeli.
Piyasada Şunu Gözlemledim: ‘Cephe Gel Gel Yapar, Plan Satar’. Tabi İyi İşçilik Şartıyla. Dolayısıyla Gömleğin İlk Düğmesi Doğru İliklenirse, Projenin Satış Kabiliyeti Yüksek Oluyor. İyi Bir Nam Elde Eden Müteahhit, Hem Sonraki Kat Karşılığı İşlerinde Arsa ve Yüzdelik Oranı Seçebiliyor Hem de Alıcılar Sıraya Giriyor.
Ancak, Masraf Yapmayayım Diye Her Biri Ciddi Analizler Gerektiren Finansör, Arsa Geliştirici, Proje Geliştirici (Tasarım), Hukuk (Sözleşme), Taahhüt, Satış, Satış Sonrası Görevlerini Omuzlarında Taşıyan Müteahhit, Süreci Iskalıyor, Yönetemiyor, Daha Düşük Paraya Razı Oluyor, Taşeronları ile Malzemecilere Ödemelerinde Sıkıntı Yaşıyor, Arsa Sahibi Projeden Memnun Kalmıyor, Emlakçılar Satamıyor, Yatırımcıları 'Paramla Rezil Oldum' Diyor.
Bu Sebeplerle En Başından Dahil Olup, Satış Kabiliyeti Yüksek Projeyi Analiz Ediyor ve Ekibimle Hazırlıyor, İnşaatında Tecrübelerimle Destek Oluyor, Kalitesinden Gurur Duyarak Pazarlıyor ve Satışını Yapıyorum...
